Dekstrometorfaanin uutto yskänlääkkeestä

Monille tuntuu olevan epäselvää, kuinka yskänlääkkeiden vaikuttavan ainesosan, dekstrometorfaanin, saisi otettua talteen käyttöä varten. Internetissä vapaasti leviävä tieto on usein joko liian monimutkaista ja tieteellistä tai liian puutteellista ja ylimalkaista. Ymmärrettävien yskänlääkkeen uutto-ohjeiden puute saattaa aiheuttaa, ja on aiheuttanutkin, monia vaaratilanteita. Mahdollisesti terveydelle vaarallisten tilanteiden syntymisen estämiseksi päätimme laatia aloittelijalle selkeät ja turvalliset uutto-ohjeet.

Tarvikkeet (apteekista): natriumhydroksidia, sitruunahappoa, puhdistettua bensiiniä ja 2 pullollista Resilaria. DXM ei liukene tärpättiin tai vastaaviin litkuihin.

Yskänlääke kaadetaan noin puolen litran lasiastiaan ja sekaan lisätään 1-2 cm natriumhydroksidia. Astian kannessa pitää olla muovipäällyste, koska metalli ei saa joutua kosketuksiin natriumhydroksidin kanssa. Lääkettä sekoitetaan pari minuuttia kunnes kaikki natriumhydroksidi on liuennut. Tässä vaiheessa natriumhydroksidi reagoi dxm-hydrobromidin kanssa, jolloin syntyy dxm-freebasea, joka liukenee helposti puhdistettuun bensiiniin. Natriumhydroksidin liuetessa syntyy paljon lämpöä, jolloin jäähdytys vesiastiassa on paikallaan.

Sekaan lisätään 1 dl puhdistettua bensiiniä. Tämän jälkeen seosta ravistellaan voimakkaasti 5-10 minuuttia.

Yskänlääke- ja bensiinikerrosten annetaan erottua. Tällä välin voi valmistaa toiseen astiaan sitruunahappoliuoksen. Sitruunahappoa tähän tarvitaan n. 4 teelusikallista ja vettä 1 dl. Jos ei ole varma, ovatko kerrokset erottuneet täysin, kerrosten rajalle voi pistää pienen merkin osoittamaan erottumisen edistymistä.

Yskänlääke kaadetaan lasiastiasta minigrip-pussiin, jolla on tarkoitus erotella kerrokset.

Pussin kulmaan tehdään pieni reikä ja annetaan yskänlääkkeen valua yhteen astiaan ja bensiinin toiseen. Bensiiniastian pohjalle saattaa joutua pieni määrä yskänlääkettä, mutta se tarttuu astian pohjaan. Bensiini kaadetaan sitruunahappoliuoksen sekaan. Seosta ravistellaan jälleen voimakkaasti n. 10 minuutin ajan ja annetaan kerrosten erottua. Tällöin dxm-freebase reagoi sitruunahapon kanssa ja jää alempaan kerrokseen.

Natriumhydroksidi-yskänlääkesotku pitää hävittää asianmukaisesti! Liuosta ei saa jättää lojumaan esim. julkisille paikoille, jolloin pikkulapset saattaisivat vahingoittaa itseään.

Kerrokset erotellaan jälleen minigrip-pussin avulla. Bensiini kannattaa ottaa talteen uudelleenkäyttöä varten.

Dxm-hydrositraattiliuosta kiehautetaan vielä 5 minuutin ajan, jolloin mahdollisesti liuokseen jäänyt bensiini haihtuu pois. Kuumennuksen aikana dxm konvertoituu hitaasti dxo:ksi, joten kuumennuksen jälkeen lämpötila kannattaa palauttaa mahdollisimman nopeasti normaaliksi esim. lisäämällä liuokseen pari jääpalaa.

Yskänlääke on nyt valmista nautittavaksi. Sekaan on lisätty pieni ripaus vihreää elintarvikeväriä antamaan lääkkeelle raikkaan sitruunamehun vaikutelman. Lääkkeen vahvuus on tässä vaiheessa n. 10mg/ml, joten sopivaksi annostukseksi suosittelemme yhtä 25ml:n yskänlääkemitallista nautittuna turkinpippureiden kera.

Alkuperäinen lähde: http://matka.ath.cx/dxm-ekstraktio/